Het eerste wat ik me realiseer als ik wakker word, is dat ik in Botswana ben. Het tweede is wat me wakker gemaakt heeft; vogels die in alle toonaarden melden dat ik moet opstaan. Ik moet komen kijken.


En dus worstel ik me uit mijn slaapzak. Ben ik echt de enige die zich daar elke nacht helemaal in vastdraait? Enfin, de eerste uitdaging van de dag is overwonnen. Snel rits van de tent open en via het laddertje naar beneden. De tent ligt op het dak van de Toyota Landcruiser. Boven slaap je het veiligst. Beneden is het domein van de wilde dieren. Elke vezel in mijn lichaam is zich ervan bewust dat we middenin de bush van Botswana staan. In een prachtig natuurpark op een piepkleine ‘camping’. Thuishaven van onder meer luipaarden, hyena’s, olifanten en leeuwen. Prachtige dieren, imposante dieren, en in sommige gevallen ook best gevaarlijke dieren.


En toch ontbijt dat besef best lekker. Op een kampeerstoeltje, vuurtje aan, ketel met water erop. Wachtend op je eerste koffie van de dag met een verrekijker in de hand. Het grote genieten is begonnen voordat de zon goed en wel omhoog geklommen is. Sterker nog, in het zachte ochtendlicht hoop je al van alles te spotten. Dus ook mijn fotocamera is nooit ver weg. Sporen in het zand laten zien dat we vannacht inderdaad bezoek hebben gehad. Van een opportunistische hyena die weet dat waar mensen zijn, ook altijd eten is.


Het woord camping betekent hier trouwens alleen kampeerplek. Ruime plaatsen met elk een eigen braai(barbecue)plek. Plus verrassend schone toiletten en douches. That’s it. Geen hekken, geen zwembad, geen winkel, niets. En als je geluk hebt, komt er ’s avonds een olifantenkudde heerlijk badderen in het riviertje.


Het traject naar Linyanti campsite is sowieso dermate uitdagend dat je echt een volledig uitgeruste, goede 4x4 tot je beschikking moet hebben. We hobbelen overdag via de kleinste 4x4 tracks naar onze volgende kampeerplek. De hele dag met open ramen rijden. Volop genieten van natuur, dieren, vogels, zon en warmte. De hele dag in de natuur. Heel af en toe komen we een andere auto tegen. Ook met alleen maar blije mensen. Of ze zitten vast en zijn blij als er hulp nadert.


Al dit laat ons beseffen waarom we Nederland ingeruild hebben voor zuidelijk Afrika. Het is hier prachtig. En het mooiste werk dat we ons maar konden bedenken, is anderen hiervan mee te laten genieten. We zoeken avonturiers, natuurliefhebbers en kampeerders die weten hoe om te gaan met een slaapzak. Op zoek naar de zwemmende olifanten van Afrika. Dus kom, ga mee met onze avontuurlijke 4x4 kampeerreis. Niet voor watjes! Wel voor jou?


Natascha Snelder | ZaZoe Xperience | www.zazoetravel.comCopyrights ZaZoe Xperience South Africa.